blogg

Genusvetare “väljer” vetenskap efter vad som passar deras intressen

De flesta har kanske sett den norska populärvetenskapliga tv-serien Hjernevask. Runt 600 000 personer såg premiären i Norge. Programmet har skapat en stor debatt kring genusvetenskapen.

Första programmet tar just avstamp i detta kontroversiella fenomen. Där ledfrågan för programmet behandlar företeelsen ”Varför väljer män och kvinnor olika yrken?” Enligt norska genusvetare och journalister som intervjuas beror det hela på hur vi behandlar pojkar och flickor från födseln. Vi styr in dem på olika områden genom prägling, bemötande och uppmuntran. Programledaren Harald Eia börjar avsnittet med att besöka två genusforskare.

Genusforskarna berättar för Harald Eia och tittarna, på ett försummande vis, att våra omaka intressen absolut inte har och göra med några biologiska skillnader. Våra intressen är någonting socialt konstruerat. Detta är en åsikt som många i Sverige delar. Att, våra ”ojämlika” intressen är någonting kulturellt. Någonting dåligt, någonting vi måste likvidera. Kanske en av de sista pusselbitarna för att uppnå det där utopiska jämställda samhället; som vi knappt vågar drömma om.

Men Harald är ambivalent inför det här. Så han besöker ytterligare ett par vetenskapsmän. En psykolog, en professor i psykopatologi och en evolutions-psykolog. När Harald Eie visar klippen på vad de norska genusforskarna har pläderat som ett mantra: ”att det inte finns några som helst biologiska skillnader mellan könen” reagerar dem på ett ganska avmätt vis. Det är som om de väntar på att att Harald ska säga ”De skojade bara.”

Men Harald skojade inte. Medan Simon Baron-Cohen (professor i psykopatologi) avslöjar att det finns biologiska skillnader sedan dag ett. Att han, med flera har empiriskt stöd för detta. Empiriskt stöd. Någonting en genusforskare bara kan drömma om. Inom genusvetenskapen uppskattas det, och man tror sig veta. Men Simon Baron-Cohen har svaren. Detta tar Harald med sig, och visar för genusforskarna. De blir tysta till en början, men sedan händer det något. De förkastar vetenskapen. Som om det vore ett politiskt spel. Att forskningen som ligger framför dem bara är ett väldigt bra argument – och argumentet måste mötas starkt innan någon har tappat förtroendet för mig och mina åsikter.

Det är ett skämt. Ett skämt som Sverige spenderar 106 miljoner kronor på varje år. Efter premiären av Hjernevask valde politikerna i Norge att slänga genusvetenskapen på soptippen. I Sverige kan EN bara drömma om ett sådant mirakel.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s