blogg

Varför inte alla är feminister.

”Jag är ingen råfeminist, eller egentligen, jag är inte feminist” sa Bianca Ingrosso i sin podcast ”Om du har sagt A får du säga B” som hon driver tillsammans med Alice Stenlöf. Vidare problematiserar Bianca vissa antaganden som feminismen dras med, kvotering bland annat. Hon blir direkt konfronterad av Alice som förtvivlat menar att kvinnor ska ha samma förutsättningar som män, för dem har aldrig haft det. ”Okej”, svarar Bianca lite frågande, ”jag är inte så insatt” Alice manar därefter Bianca att sätta sig ned och menar att ”alla ska vara feminister, är man inte det, då har man problem”.

Nästkommande dagar kommer Bianca Ingrosso uppleva som “fruktansvärda”, vilket leder till isolering – hon lämnar inte sin lägenhet på grund av stormar av tillrättavisningar och avsky från hennes följare – som identifierar sig som just, ”feminister”.

Cissi Wallin skäller högst. Cissi Wallin borde sätta sig ned. Wallin, skildrar och redogör sin trötthet på ”kändis-kändisar utan egen analytisk förmåga” samt uppmanar Ingrosso att googla feminism, så Ingrosso kan begripa att hennes åsikt är fel. Sedan hänvisar hon till Ingrossos pappa och ställer sig frågande till Ingrossos uttalanden – dvs, hur kan DU inte kan vara feminist när DIN pappa har misshandlat och våldfört sig på DIN mamma.

Det här är så absurt att jag knappt vet vart jag ska börja. Kanske om man dechiffrerar begreppet ut i sömmarna till den grad att skärpan i ideologin har förtvinat, kanske då, borde ”alla vara feminister”. Men så kan man såklart inte göra, om man inte är genusprofessor på Södertörn, förstås. På ett sätt kan jag ha förståelse för tjejer i artonårsåldern som är identifierar sig med feminism – det låter häftigt och är precis sådär lagom radikalt tilltalande, baserat på deras ringa ålder såklart. Men att Cissi Wallin går ut och skäller och trycker upp ideologier i folks nyllen för att sedan tvinga dem att tycka likadant är befängt, framförallt eftersom idéerna och teorierna som feminism driver fram kan tolkas som väldigt verklighetsfrånvända för dem flesta, tillexempel att ”att kvinnor alltid är underordnade män” eller att artificiell befruktning är lösningen på det ”sexuella förtrycket”. Därför menar jag att det är fullt rimligt att inte identifiera sig som feminist.

”Men vadå inte feminist, är du inte för jämställdhet?” – är en sådär lagom obegåvad fråga som jag är sådär lagom trött på att bemöta. Förmodligen är varenda 70-talist och framåt för jämställdhet i Sverige. Sedan finns det såklart olika banor att nå dit. De allra flesta menar att vi redan lever i ett jämställt samhälle och hänvisar till det fria valet, eller genom att räkna upp rättigheter. Men det finns en grupp som tagit sig friheten att ”tolka” vissa variabler och rättigheter, betonat problem mot det ena könet – för att sedan sammanstråla i en gemensam marxistisk ideologi, feminismen. Deras lösning är att alla orättvisor mot könet kvinna går att lösa genom socialist kamp eller revolution. (Redan här kan vi förmodligen reducera feministanhängare med 90%). Alla förtryck hänger ihop: klass, kön, etnicitet. Men! Det är endast män som förtrycker! Män förtrycker därför att de tillåts göra det. Det finns en vinning att förtrycka andra, om man är man. För att motverka detta ska kvinnor ta avstånd från ”beroendeställningar” göra språket mer ”inkluderande” – detta genom att omvandla ord, tillexempel brandman till brandperson. (Gissningsvis kan vi ytterligare reducera feministanhängare med 9 procent).

Det korrekta svaret på ”Är du feminist?” bör således vara – ibland. Därför att i vissa lägen är man så rysligt frustrerad att den enda resolutionen som dyker upp är revolution. Ungefär som nu.

897

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s